Giulietta Masina
Giulietta Masina Fansite
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Oldalinformációk

 

 

   

CSS Codes
Giulietta Masina a tévében

    

 

 

Elegant Rose - Diagonal Resize
Magyar nyelvű interjúk, írások
Magyar nyelvű interjúk, írások : Szintén a Ginger és Fredről

Szintén a Ginger és Fredről

  2008.09.15. 16:00

Írás Giuliettáról: egy 80-as évek beli Nők Lapja a forrás.


 
Giulietta és Ginger
 
Visszatérés
 
 
Gelsomina újra táncol
 
 
 
 

Szokatlan szerepben ismertük meg a filmszínésznőt: Giuletta Masina háziasszonyként fogadta az Örök Városban tanácskozó UNICEF (az ENSZ Gyermeksegélyalap) sajtófelelőseit. A híres művésznő a világszervezet olasz jószolgálati nagykövete. Illik hozzá ez a szerep – akárcsak Liv Ulmannhoz. Kockás szoknya, blúz, fekete kosztümkabát, végtelen egyszerű, de elegáns a megjelenése, arca kendőzetlennek tűnik. Alacsony termetű, alakja a hat iksz után is fiatalos. Szelíd mosolya, csillogó nagy szeme oly ismerős Gelsomina, az Országúton felejthetetlen bohóclánya.

Késő este, egy város környéki kastélyból átalakított étteremben vacsorázunk. A zenekar Theodorakisz szerzeményét játssza. Athéni társunk feláll, s az asztalok közötti keskeny helyen táncolni kezd, akárcsak Zorba a görög… Giulietta leveti a kiskabátját, csatlakozik hozzá. Nem produkálni akarja magát, csak épp kedve szottyant vonzotta a görög zene, s a ritmust önfeledten követő ifjú.  Ez az asszony mindenhez ért?- kérdjük, amikor kifulladtan, vidáman abbahagyják.

 

- Szabad egy bizalmas kérdést feltenni? Hűtlenségét a filmhez véglegesnek kell tekintenünk?- kockáztattam meg a kérdést.

- Federico rólam akar filmet készíteni. Szerencsém, hogy a férjem a felfedezőm. Neki jó szeme van, valamit meglátott bennem, amit más talán észre sem vett volna. Nem vagyok szép, sosem voltam az. Nélküle a filmvárosban valószínűleg semmi lehetőségem nem lett volna – válaszolta.

 

Találkozásunk után elkészült a Masina – portréfilm. Fellini az ötrészes sorozat első epizódját rendezte, a többit egy-egy neves kollégája: Lizzani, Antnioni, Magni, és Rosi.

És még nagyobb szenzáció, hogy Masina csaknem két évtized után visszatért a felvevőgép elé. Fellini új filmjének a Ginger és Frednek ő a női főszereplője. Partnere Marcello Mastroianni.

 

 

A Filozofus és a karikaturista találkozása

 
 
 
 

A Fellini-házaspár 42 éve jóban-rosszban összetartozik. Giulietta 1921-ben született Bologna közelében, Rómában régészetet, művészettörténetet tanult, majd 1943-ban filozófiából doktorált. Az egyetemi diákszínház „fertőzte” meg, Thália szolgálójává szegődött, játszott antik drámában, kortárs darabokban, behatóan foglalkozott a klasszikus japán színjátszással is.

A háború után kezdődött az igazi szárnypróbálgatása, Fellini forgatókönyvíró, majd segédrendező lett, később önállón rendez, Masinát Rosselini és más olasz filmalkotók foglalkoztatják. 1954-ben a Fellini házas- és művészpár végre megvalósíthatja közös álmát. Az Országúton világsikert arat. Milyen bátorság kellett hozzá, hogy a gyönyörű nők világába berobbant egy csúnyácska bohóclány! Megszületet a női Chaplin! – írták lelkesen a kritikusok. Tragikus, és komikus egyszerre, s pontosan tudja, hol a határ. Gelsominával sírtunk és nevettünk, szántuk a gyanútlan igyekvő, helyét kereső, bolondnak tartott kis bohócot…


 

Minek köszönthető Masina feledhetetlen, varázslatos játéka? Fellininek? Filozófiai felkészültségének? Ennek is, annak is, itt vált érett, nagy művésznővé. Gelsomina nemcsak a közönséget bűvölte meg, elnyerte az Oscar díjat is. A második Oscart a Cabiria éjszakáiért kapta. Az ő Cabiriája, hasonlóan Gelsominához, kiszolgáltatott, a társadalom áldozata.

De ez a prostituált – akár a bohóc – nem mesterkélt. Minden mondata tisztán cseng, minden mozdulata megdöbbentő, kifejező. A híres művészházaspár jó hatással van egymásra. Közös munkáik egyszerre gazdagítják a filmtörténetet, s az emberiséget. Időnként szakmai útjai szétválnak de érdeklődésük, útkeresésük, humanizmusuk – kölcsönös.

Giulietta Masina aktív újságíró. A La Stampa című torinói lapban hetente megjelenek írásai. Tanácskérők leveleire válaszol, főleg a hétköznapi gondok-bajok foglalkoztatják. Az újságírást is hivatásának tekinti.

 

Jó hír, hogy Masina visszatér a filmvilágba. Az új Fellini-film a legendás hallywoodi táncospár, Ginger Rogers, és Fred Astaire életét idézi fel. A Cinecittában janár óta forgatják a Music Hall két egykori táncos csillagának történetét. Masina, és Mastroiani számára ez merően új feladat – ha úgy tetszik, kihívás.

Felliniék családi vállalkozása azonban nem egyszerűen a híres táncospár film-életrajzának felmondása, hiszen történetének váza az, hogy két idős, egykori színészt behívnak a tévébe, szereplésre. Mindketten magukban hordják a harmincas évek igézetét, de az újkori álomgyárral szembesülve csak a kiábrándulásig jutnak el. A Grazia cikkének címéül azt adja: Tizenhat és fél. Bízhatunk benne, hogy Fellini ismét elkápráztatja rajongóit.

 

Nők Lapja 1985, jún. 8.  Szilágyi Éva írása

 

 

 

Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!