Giulietta Masina
Giulietta Masina Fansite
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Oldalinformációk

 

 

   

CSS Codes
Giulietta Masina a tévében

    

 

 

Elegant Rose - Diagonal Resize
Hírek, események
Hírek, események : Giulietta 100 éves évfordulója

Giulietta 100 éves évfordulója

  2021.03.24. 21:03

Angelucci kitűnően megírt életrajza, a színésznőről,  állítólagos titkokra is fény derül...


 

Kissé megkésve írom - 1921. február 22-én ünnepelték Giulietta 100. évfordulóját.

Családtagjai, és hajdani ismerősei, rajongói számos megemlékezést tartottak.

2015-ben Gianfranco Angelucci ( Masina, és Fellini bizalmas barátja volt) könyvet adott ki Giuliettáról - "Giulietta Masina attrice, e sposa di Fellini" címmel. (Giulietta Masina, színésznő, és Fellini párja)

A legjobb életrajz, amit valaha kiadtak róla - külön értéke, hogy nem száraz adatokat, nyakatekert filmelemzéseket közöl, hanem igyekszik a mélyre ásni, próbálja megfejteni a Masina-rejtélyt, magát az embert igyekszik kendőzetlenül bemutatni. Angelucci nagyon szerette, tisztelte, elismerte  Masinát, de nem idealizálja. Magyar kiadás sajnos jelenleg nincs - érthetetlen okokból. 

Leszámol azzal a sztereotípiával, hogy ő csak egy Gelsomina jellegű engedelmes, háttér-feleség volt, nagyon összetett, különleges személyiségnek ábrázolja. 

A könyv taglal több anekdotát, és meglepő titkokra is fény derül. Nem szenzációt, leleplezést szeretne, hanem személyiséget elemez. Minden létező anyagot, és ismerőst felkutatott, aki által még jobban megismerhetjük a kiváló színásznő személyét.

Egy meglepő új fejtegetés: Giulietta törvénytelen gyermek volt. Édesapja Gaetano Masina (Tanino) jó külsejű, vidám, és meglehetősen csapodár férfi volt - kissé emlékeztet az Országúton bolondjára. Teherbe ejtette a szobalányt - ennek  gyümölcse lett Giulietta. Ugyan újdonsült párja, a tehetős, nemesi származású  Angela Flavia Pasqualin megbocsátott neki - sajátjaként nevelte, és szerette a kislányt. 

 

 

 

 

Hamar jöttek új gyermekek, egy lány, és egy ikerpár. Giulietta ekkor négy éves volt. Kitünt értelmi képességével, és szokatlanul élénk természetével, és a látogatóba jövő frissen megözvegyült, tehetős nagynéni, Giulia Sardi nagyon megszereti, és magához veszi. A nagyéni nem vér szerinti rokon - Angela Flavia testvérének (aki egyébként egyetemi prosfesszor volt) felesége volt.

A faluban szóbeszéd tárgya Giulietta származása - a szomszédok úgy gondolták, így akartak megszabadulni a "zabigyerektől".

 Az  olaszok nagyon gyermekszeretők, családcentrikusak - igencsak furcsa dolog, hogy miért kényszerült erre egy egyébként normál jövedelmű család. Giulia nagynéni egyetemi tanárnő volt. A kislányt hintón viszi színházba, minden anyagi jóval elhalmozza.

Bár nem igazán ő neveli, egy Anna nevű katonás stílusú , fiatal nevelőnőre bízza, aki nagyon szigorú volt vele, minden telefonbeszélgetését figyelte. De a dajka ezen felül nagyon melegszívű is volt, a lányát látta benne - Giuliatta sztár korában is rendszeresen látogatta a később falura költözött asszonyt. A szóbeszéd azt is rebesgette, Anna volt Giulietta valódi anyja - más forrás meg egy Ermelinda nevű nőt említ. 

(Képen a Masina család - jobb szélén Giulietta)

 

 

 

Angelucci óvatosan találgat - mivel Masina, és az érintett személyek nem tudják megcáfolni, vagy bizonyítani a történteket  - a hivatalos életrajz szerint Angela Flavia Pasqualin az igazi anyja. De azért furcsa.  Talán sok volt neki a négy gyerek, zavarta a kislány elevensége? Vagy jót akart Giuiettának, hogy anyagilag jól járjon, és neves iskolákban tanulhasson, és ezáltal vállalta, hogy első szülött lányát csak évente pár hónapig láthatja, és viseli, hogy a környezete emiatt elítéli, hogy "eladta" gyermekét...? 

Angeluzzi azt is fejteget, Fellini jól ismerte a történetet, és ez ihlette az Országúton történetét - mikor az éhező anyuka eladja bolondos lányát a vad Zampanonak - a sírva integető Gelsomina mintha az öt éves Giulietta arca lenne - aki ugyan szívesen, mosolyogva megy az ismeretlenbe, de megszakad a szíve a családjáért.

Akárhogy is történt, a kis Giuliettát nagyon megviselték a történtek.

 

 

 

Hiába érezte jól magát nagynénjénél, de nagyon megviselte, hogy kiragadták megszokott környezetéből. Gyerekkori fotóin kimondottan szomorú, zaklatott kislányt látunk. Masina egy interjúban mesélte, hogy az iskolában  egy árva kislány monológját mondta el a rendezvényen, és mindenki sírt a közönség sorai között - talán megérezték, hogy nem tiszták a körülményei.

Minden esetre Giulietta meleg szeretettel beszél családja minden tagjáról - már-már túl szép, tökéletes gyerekkorról számol be. Angelucci szerint Masina személyiségékez tartozik, hogy kozmetikázott bizonyos dolgokat. 

Helyenként viharos házasságát mesébe illőnek írta le - Fellinit is idealizálta - így a családját is. Giuliettát nem az őszinte természete miatt szerették - hajlamos volt fülleneteni, szépíteni. Talán gyerekkorától megszokta, hogy mindíg mosolyogni kell, és a rosszról ne beszéljünk...

Szintén pikáns anekdota, hogy Giulietta, és Richard Basehart az Országúton forgatásán szeretők lettek. (Valentina Cortese színésznő - Basehart volt felesége vallomása szerint). Gelsomina - és a Bolond szeretők...új értelmet nyer a film eretete. Fellini egyébként az Országúton után idegösszeomlást kapott - pedig inkább ünnepelnie kellett volna...

A pletykákból ennyi elég ... minden estre Angelucci felhívja rá a figyelmünket, hogy Giulietta egy erős, határozott, nagyon összetett egyéniség volt, nem  "alázatos feleség" - ebbe a szerepkörbe a konzervatív neveltetésű Fellini akarta bele szuszakolni - gyakran dicsekedett a barátainak, hogy felesége mennyire imádja, és kiszolgálja őt, bármit megtehet vele. Pedig állítólag Masina viselte otthon a kalapot...

................

Most Angelucci, és a többi Masina rajongó célul kitűzte, hogy a jövőben át néznek minden írást, ahol Masinát "alázatos, szerencsétlen feleségnek" ábrázolják, mert ez fals kép róla. Most már figyelnek arra, hogy ne legyen publikálva semmi valótlan, vagy túl idealizált írás róla.

A múlt század egyik legnagyobb egyénisége, csillaga, ikonikus alakja volt.

Több színdarabot írtak róla. Az egyik Olaszországban igen népszerű monodráma: Masina fellézad az engedelmes feleség szerepkörből, és szidja, kioktatja Fellinit, hogy tönkre tette őt... Egy megtört, de erős egyéniségű nőt láthatunk, aki közd azért, hogy önmaga maradhasson - vidám, népszerű vagány lányból akart bábot, bohócot csinálni a férje...

Egyes szellemlátók szerint Masina szelleme kéri, hogy ne láttassák őt Fellini tartozékaként, gyenge bábként, mert egy erős, tudatos, sőt - zseniális nő...akit nem értettek meg a maga korában, el kellett nyomnia valós személyiségét, de most itt az ideje, hogy megismerjék őt...

Színdarabok, pletykák, médiumok ide-vagy oda - aki figyelmesebben nézi filmjeit, és olvassa a vele készült interjúkat, magától értetődő a fenti dolog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought