Giulietta Masina
Giulietta Masina Fansite
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Oldalinformációk

 

 

   

CSS Codes
Giulietta Masina a tévében

    

 

 

Elegant Rose - Diagonal Resize
Magyar nyelvű interjúk, írások
Magyar nyelvű interjúk, írások : Szintén a Ginger és Fredről

Szintén a Ginger és Fredről

  2008.09.15. 16:00

Írás Giuliettáról: egy 80-as évek beli Nők Lapja a forrás.


 
Giulietta és Ginger
 
Visszatérés
 
 
Gelsomina újra táncol
 
 
 
 

Szokatlan szerepben ismertük meg a filmszínésznőt: Giuletta Masina háziasszonyként fogadta az Örök Városban tanácskozó UNICEF (az ENSZ Gyermeksegélyalap) sajtófelelőseit. A híres művésznő a világszervezet olasz jószolgálati nagykövete. Illik hozzá ez a szerep – akárcsak Liv Ulmannhoz. Kockás szoknya, blúz, fekete kosztümkabát, végtelen egyszerű, de elegáns a megjelenése, arca kendőzetlennek tűnik. Alacsony termetű, alakja a hat iksz után is fiatalos. Szelíd mosolya, csillogó nagy szeme oly ismerős Gelsomina, az Országúton felejthetetlen bohóclánya.

Késő este, egy város környéki kastélyból átalakított étteremben vacsorázunk. A zenekar Theodorakisz szerzeményét játssza. Athéni társunk feláll, s az asztalok közötti keskeny helyen táncolni kezd, akárcsak Zorba a görög… Giulietta leveti a kiskabátját, csatlakozik hozzá. Nem produkálni akarja magát, csak épp kedve szottyant vonzotta a görög zene, s a ritmust önfeledten követő ifjú.  Ez az asszony mindenhez ért?- kérdjük, amikor kifulladtan, vidáman abbahagyják.

 

- Szabad egy bizalmas kérdést feltenni? Hűtlenségét a filmhez véglegesnek kell tekintenünk?- kockáztattam meg a kérdést.

- Federico rólam akar filmet készíteni. Szerencsém, hogy a férjem a felfedezőm. Neki jó szeme van, valamit meglátott bennem, amit más talán észre sem vett volna. Nem vagyok szép, sosem voltam az. Nélküle a filmvárosban valószínűleg semmi lehetőségem nem lett volna – válaszolta.

 

Találkozásunk után elkészült a Masina – portréfilm. Fellini az ötrészes sorozat első epizódját rendezte, a többit egy-egy neves kollégája: Lizzani, Antnioni, Magni, és Rosi.

És még nagyobb szenzáció, hogy Masina csaknem két évtized után visszatért a felvevőgép elé. Fellini új filmjének a Ginger és Frednek ő a női főszereplője. Partnere Marcello Mastroianni.

 

 

A Filozofus és a karikaturista találkozása

 
 
 
 

A Fellini-házaspár 42 éve jóban-rosszban összetartozik. Giulietta 1921-ben született Bologna közelében, Rómában régészetet, művészettörténetet tanult, majd 1943-ban filozófiából doktorált. Az egyetemi diákszínház „fertőzte” meg, Thália szolgálójává szegődött, játszott antik drámában, kortárs darabokban, behatóan foglalkozott a klasszikus japán színjátszással is.

A háború után kezdődött az igazi szárnypróbálgatása, Fellini forgatókönyvíró, majd segédrendező lett, később önállón rendez, Masinát Rosselini és más olasz filmalkotók foglalkoztatják. 1954-ben a Fellini házas- és művészpár végre megvalósíthatja közös álmát. Az Országúton világsikert arat. Milyen bátorság kellett hozzá, hogy a gyönyörű nők világába berobbant egy csúnyácska bohóclány! Megszületet a női Chaplin! – írták lelkesen a kritikusok. Tragikus, és komikus egyszerre, s pontosan tudja, hol a határ. Gelsominával sírtunk és nevettünk, szántuk a gyanútlan igyekvő, helyét kereső, bolondnak tartott kis bohócot…


 

Minek köszönthető Masina feledhetetlen, varázslatos játéka? Fellininek? Filozófiai felkészültségének? Ennek is, annak is, itt vált érett, nagy művésznővé. Gelsomina nemcsak a közönséget bűvölte meg, elnyerte az Oscar díjat is. A második Oscart a Cabiria éjszakáiért kapta. Az ő Cabiriája, hasonlóan Gelsominához, kiszolgáltatott, a társadalom áldozata.

De ez a prostituált – akár a bohóc – nem mesterkélt. Minden mondata tisztán cseng, minden mozdulata megdöbbentő, kifejező. A híres művészházaspár jó hatással van egymásra. Közös munkáik egyszerre gazdagítják a filmtörténetet, s az emberiséget. Időnként szakmai útjai szétválnak de érdeklődésük, útkeresésük, humanizmusuk – kölcsönös.

Giulietta Masina aktív újságíró. A La Stampa című torinói lapban hetente megjelenek írásai. Tanácskérők leveleire válaszol, főleg a hétköznapi gondok-bajok foglalkoztatják. Az újságírást is hivatásának tekinti.

 

Jó hír, hogy Masina visszatér a filmvilágba. Az új Fellini-film a legendás hallywoodi táncospár, Ginger Rogers, és Fred Astaire életét idézi fel. A Cinecittában janár óta forgatják a Music Hall két egykori táncos csillagának történetét. Masina, és Mastroiani számára ez merően új feladat – ha úgy tetszik, kihívás.

Felliniék családi vállalkozása azonban nem egyszerűen a híres táncospár film-életrajzának felmondása, hiszen történetének váza az, hogy két idős, egykori színészt behívnak a tévébe, szereplésre. Mindketten magukban hordják a harmincas évek igézetét, de az újkori álomgyárral szembesülve csak a kiábrándulásig jutnak el. A Grazia cikkének címéül azt adja: Tizenhat és fél. Bízhatunk benne, hogy Fellini ismét elkápráztatja rajongóit.

 

Nők Lapja 1985, jún. 8.  Szilágyi Éva írása

 

 

 

PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought