Giulietta Masina
Giulietta Masina Fansite
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Oldalinformációk

 

 

   

CSS Codes
Giulietta Masina a tévében

    

 

 

Elegant Rose - Diagonal Resize
Magyar nyelvű interjúk, írások
Magyar nyelvű interjúk, írások : Szintén a Ginger és Fredről

Szintén a Ginger és Fredről

  2008.09.15. 16:00

Írás Giuliettáról: egy 80-as évek beli Nők Lapja a forrás.


 
Giulietta és Ginger
 
Visszatérés
 
 
Gelsomina újra táncol
 
 
 
 

Szokatlan szerepben ismertük meg a filmszínésznőt: Giuletta Masina háziasszonyként fogadta az Örök Városban tanácskozó UNICEF (az ENSZ Gyermeksegélyalap) sajtófelelőseit. A híres művésznő a világszervezet olasz jószolgálati nagykövete. Illik hozzá ez a szerep – akárcsak Liv Ulmannhoz. Kockás szoknya, blúz, fekete kosztümkabát, végtelen egyszerű, de elegáns a megjelenése, arca kendőzetlennek tűnik. Alacsony termetű, alakja a hat iksz után is fiatalos. Szelíd mosolya, csillogó nagy szeme oly ismerős Gelsomina, az Országúton felejthetetlen bohóclánya.

Késő este, egy város környéki kastélyból átalakított étteremben vacsorázunk. A zenekar Theodorakisz szerzeményét játssza. Athéni társunk feláll, s az asztalok közötti keskeny helyen táncolni kezd, akárcsak Zorba a görög… Giulietta leveti a kiskabátját, csatlakozik hozzá. Nem produkálni akarja magát, csak épp kedve szottyant vonzotta a görög zene, s a ritmust önfeledten követő ifjú.  Ez az asszony mindenhez ért?- kérdjük, amikor kifulladtan, vidáman abbahagyják.

 

- Szabad egy bizalmas kérdést feltenni? Hűtlenségét a filmhez véglegesnek kell tekintenünk?- kockáztattam meg a kérdést.

- Federico rólam akar filmet készíteni. Szerencsém, hogy a férjem a felfedezőm. Neki jó szeme van, valamit meglátott bennem, amit más talán észre sem vett volna. Nem vagyok szép, sosem voltam az. Nélküle a filmvárosban valószínűleg semmi lehetőségem nem lett volna – válaszolta.

 

Találkozásunk után elkészült a Masina – portréfilm. Fellini az ötrészes sorozat első epizódját rendezte, a többit egy-egy neves kollégája: Lizzani, Antnioni, Magni, és Rosi.

És még nagyobb szenzáció, hogy Masina csaknem két évtized után visszatért a felvevőgép elé. Fellini új filmjének a Ginger és Frednek ő a női főszereplője. Partnere Marcello Mastroianni.

 

 

A Filozofus és a karikaturista találkozása

 
 
 
 

A Fellini-házaspár 42 éve jóban-rosszban összetartozik. Giulietta 1921-ben született Bologna közelében, Rómában régészetet, művészettörténetet tanult, majd 1943-ban filozófiából doktorált. Az egyetemi diákszínház „fertőzte” meg, Thália szolgálójává szegődött, játszott antik drámában, kortárs darabokban, behatóan foglalkozott a klasszikus japán színjátszással is.

A háború után kezdődött az igazi szárnypróbálgatása, Fellini forgatókönyvíró, majd segédrendező lett, később önállón rendez, Masinát Rosselini és más olasz filmalkotók foglalkoztatják. 1954-ben a Fellini házas- és művészpár végre megvalósíthatja közös álmát. Az Országúton világsikert arat. Milyen bátorság kellett hozzá, hogy a gyönyörű nők világába berobbant egy csúnyácska bohóclány! Megszületet a női Chaplin! – írták lelkesen a kritikusok. Tragikus, és komikus egyszerre, s pontosan tudja, hol a határ. Gelsominával sírtunk és nevettünk, szántuk a gyanútlan igyekvő, helyét kereső, bolondnak tartott kis bohócot…


 

Minek köszönthető Masina feledhetetlen, varázslatos játéka? Fellininek? Filozófiai felkészültségének? Ennek is, annak is, itt vált érett, nagy művésznővé. Gelsomina nemcsak a közönséget bűvölte meg, elnyerte az Oscar díjat is. A második Oscart a Cabiria éjszakáiért kapta. Az ő Cabiriája, hasonlóan Gelsominához, kiszolgáltatott, a társadalom áldozata.

De ez a prostituált – akár a bohóc – nem mesterkélt. Minden mondata tisztán cseng, minden mozdulata megdöbbentő, kifejező. A híres művészházaspár jó hatással van egymásra. Közös munkáik egyszerre gazdagítják a filmtörténetet, s az emberiséget. Időnként szakmai útjai szétválnak de érdeklődésük, útkeresésük, humanizmusuk – kölcsönös.

Giulietta Masina aktív újságíró. A La Stampa című torinói lapban hetente megjelenek írásai. Tanácskérők leveleire válaszol, főleg a hétköznapi gondok-bajok foglalkoztatják. Az újságírást is hivatásának tekinti.

 

Jó hír, hogy Masina visszatér a filmvilágba. Az új Fellini-film a legendás hallywoodi táncospár, Ginger Rogers, és Fred Astaire életét idézi fel. A Cinecittában janár óta forgatják a Music Hall két egykori táncos csillagának történetét. Masina, és Mastroiani számára ez merően új feladat – ha úgy tetszik, kihívás.

Felliniék családi vállalkozása azonban nem egyszerűen a híres táncospár film-életrajzának felmondása, hiszen történetének váza az, hogy két idős, egykori színészt behívnak a tévébe, szereplésre. Mindketten magukban hordják a harmincas évek igézetét, de az újkori álomgyárral szembesülve csak a kiábrándulásig jutnak el. A Grazia cikkének címéül azt adja: Tizenhat és fél. Bízhatunk benne, hogy Fellini ismét elkápráztatja rajongóit.

 

Nők Lapja 1985, jún. 8.  Szilágyi Éva írása

 

 

 

A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.